Achtergehouden rapport over burnpits door Defensie

Door: Nynke van de Nadort

Beilen – Burnpits zijn schadelijk. Dit voorjaar zei de minister van Defensie hier niets van te weten en dat dit nog uitgezocht moest worden. Uit een rapport dat deze week boven water is gekomen blijkt dat dit sinds 2013 al bekend was binnen Defensie. 

Jurist Ferre van de Nadort is al langer bezig met de burnpits. Hij had bij defensie alle informatie over de burnpits aangevraagd, maar hier zat het rapport uit 2013 niet tussen. “Ik vind dat de minister nu moet gaan doen wat ze in 2013 al had moeten doen. Dat is dat ze de militairen die op uitzending zijn geweest moeten gaan controleren op longproblemen” aldus van de Nadort.

Burnpits zijn grote hopen en kuilen met afval waar militairen in uitzendingsgebied hun afval verbranden. Dit doen ze omdat ze heel veel afval hebben zoals petflessen, vuilniszakken maar ook autobanden en accu’s. Daar moeten ze vanaf,  dus wordt het verbrand. In het rapport is de rook die vrijkomt van de burnpits gemeten en wordt uitgelicht dat dit absoluut schadelijk voor je is. De minister zegt dat er in het meest recente rapport alleen wordt getest hoe de burnpits gemeten moeten worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *